Da ne zaboravim bosanski

Mala škola – mjesto susreta, druženja, igre ali i sticanja znanja

Mala škola bosanskog jezika zamišljena je kao mjesto na kojem će djeca koja žive širom svijeta a porijeklom su iz Bosne i Hercegovine i posjećuju je za vrijeme raspusta moći sticati znanja maternjeg, bosanskog jezika kako bi na taj način sačuvali vezu s domovinom Bosnom i Hercegovinom i uspostavili veze s vršnjacima u zemlji ali i širom Evrope i svijeta.

S obzirom na činjenicu da je znanje maternjeg jezika ključno za očuvanje nacionalnog identiteta, organiziranjem škole bosanskog jezika radilo bi se na održavanju veza s generacijama koje će, ako zaborave ili ne nauče bosanski jezik, zauvijek biti izgubljene za Bosnu i Hercegovinu. Ovako, organiziranjem ovakvih škola postojala bi nada da će se, ako znaju maternji jezik, jednog dana ipak moći vratiti u Bosnu i Hercegovinu i tu graditi svoju budućnost.

Osim za djecu iseljenika ili bh. dijaspore, vrata male škole bosanskog jezika otvorena su za strance koji žive i rade u Bosni i Hercegovini i njihovu djecu kako bi im pomogli da što prije postanu ravnopravni članovi društvene zajednice.

Svoje mjesto u našoj školi mogu naći i oni kojima je u okviru redovne nastave bosanskoga jezika potrebna mala stručna pomoć.